Risotto met raapstelen en zalm

Voor 4 personen, favoriete recept van Frenk!, met dank aan Jumbo.

Ingrediënten

  • 6 bosjes raapstelen
  • 300 gr risottorijst
  • 1 groentebouillonblokje
  • 2 sjalotjes
  • half bakje mascarpone (van 250 gr, dus 125 gr)
  • 2 bakjes gerookte zalmsnippers (150 gr per bakje)
  • 4 el olijfolie
  • 125 ml droge witte wijn
  • 4 takjes dille
  • 3 pannen 🙂 hapjespan of wok, pan voor bouillon, koekenpan voor de raapstelen

Bereiding

1. Snipper de sjalotten.
2. Los het bouillonblokje op in 1 liter heet water en laat het even koken.
3. Snijd de worteltjes van de raapstelen (niet de steeltjes) en was alles even goed.
4. Verhit in een hapjespan 2 el olijfolie en fruit de sjalottjes 1 minuut.
5. Voeg de risottorijst toe en roerbak de rijst totdat de korrels glanzen en glazig zijn.
6. Schenk de wijn erbij en laat de rijst de wijn zachtjes kokend opnemen.
7. Voeg vervolgens de bouillon in 3 porties toe. Voeg pas een volgende portie toe als de rijst de bouillon heeft opgenomen.
8. Kook de risotto zo in ongeveer 18-20 minuten beetgaar en roer regelmatig.
9. Verhit ondertussen in een koekenpan de laatste 2 el olijfolie en voeg dan de raapsteeltjes toe in een stuk of vier porties. Laat al omscheppend de rapen slinken en het vocht (van het wassen) verdampen.
10. Hak de dille fijn.
11. Neem de risotto van het vuur en roer de mascarpone erdoor.
12. Schep nu de raapstelen, zalm en dille er doorheen en breng evt. op smaak met een beetje peper.

Eet smakelijk!